Analysis of some groups of biologically active substances of rape (Brassica napus L.) grown in conditions of chemical stress
Keywords:
chemical stress, rapeseed leaves, tannins, flavonoids, polysaccharidesAbstract
The article deals with the effects of chemical stress on the content of biologically active substances in rapeseed leaves. The quantitative content of tannins, flavonoids and polysaccharides was determined using well-known pharmacopoeias techniques. As a result of the research, it was established that the amount of oxidizable compounds and polysaccharides in the leaves of rapeseed under chemical stress increases, while the content of flavonoids practically does not change.
References
Алибаева Л.Г., Кулагин А.Ю. Оценка уровня загрязнения тяжелыми металлами аллювиальных почв рек Башкирского Зауралья // Вестник Удмуртского университета. Серия «Биология. Науки о Земле». – 2012. – №2. – С.3–9.
Беликов, В.В., Колесник, Н.Т. А. с. СССР № 1507394. Способ количественного определения флавоноидов в растительном сырье. – 1989.
ГН 2.1.7.2511-09 «Ориентировочно допустимые концентрации (ОДК) химических веществ в почве». – М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2009. – 5 с.
Государственная фармакопея Российской Федерации XIII издания. – М.: Научный центр экспертизы средств медицинского применения, 2015. – Ч.3. – 1294 с. – Режим доступа: http://www.femb.ru/feml.
Гринкевич Н.И., Сафронович Л.Н. Химический анализ лекарственных растений. – М.: Высш. шк., 1983. – 162 с.
Гудвин Т., Мерсер Э.М. Введение в биохимию растений. – Мир, 1986. – Т. 1. – 392 с.
Добровольский В.В. Ландшафтно-геохимические критерии оценки загрязнения почвенного покрова тяжелыми металлами // Почвоведение. – 1999. – №5. – С.639–645.
Жуковский П.М. Культурные растения и их сородичи. – Л.: Колос, 1971. – 751 с.
Нурлыгаянов Р.Б., Мерзликин А.С., Давлетшин Д.С. и др. Рапс – техническая культура // Проблемы и перспективы развития инновационной деятельности в агропромышленном производстве: материалы Всероссийской научно – практической конференции. – Уфа: БГАУ, 2007. – С. 67–71.
Осипова Г.М., Потапов Д.А. Рапс: (особенности биологии, селекция в условиях Сибири и экологические аспекты использования). – Рос. акад. с.-х. наук, Сиб. отд-ние. – Новосибирск, 2009. – 132 с.
Российский рынок семян рапса, рапсового масла и рапсового шрота в январе – августе 2014 года / Экспертно - аналитический центр агробизнеса «АБ - Центр»: 2015 – 84.
Старых А.И. Физические и посевные качества семян ярового рапса при разных условиях выращивания и хранения: автореф. дис... канд. с.-х. наук. – Тюмень, 2002. – 17 с.
Харламов С.А. Применение современных сельскохозяйственных машин для возделывания рапса на биотопливо // Научное обеспечение отрасли рапсосеяния и пути реализации биологического потенциала рапса: научные доклады на международном координационном совещании / ВНИИ рапса. – Липецк, 2010. – С.181–184.
Durkeet A.B., Jeffrey B. Harborne. Flavonol glycosides in Brassica and Sinapis // Phytochemistry. – 1973. – Vol. 12, № 5. – P.1085–1089.
Baumert A. et al. Formation of complex pattern of sinapate esters in Brassica napus seeds, catalyzed by enzymes of aserine carboxypeptidase-like acyltransferase family // Phytochemistry. – 2005. – Vol. 66, №11. – P.1334–1345.
Katsunori S., Takashi T. A flavanoid from Brassica rapa flower as the UV-adsorbing nectar guide // Science Direct. – Phytochemistry. – 2002. – Vol. 61, №3. – P.339–343.
Kusznierewicz B., Bączek-Kwinta R., Bartoszek A., Piekarska A. et al. The dose-dependent influence of zinc and cadmium contamination of soil on their uptake and glucosinolate content in white cabbage (Brassica oleracea var. Capitata f. Alba) // Environmental Toxicology and Chemistry. – 2012, Vol.31(11): 2482-9.
Susan Marles M.A. et al. Pigmentation in the developing seed coat and seedling leaves of Brassica carinata is controlled at the dihydroflavonol reductase locus // Phytochemistry. – 2003. – Vol. 62, №5. – P.663–672.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Reproduction of any materials without the written permission of the publisher is prohibited.
The responsibility for the accuracy of the information contained in articles and advertisements are the authors and advertisers.