Screening of antimicrobial activity of water and hydro-alcoholic extracts from the herb of four species of Astragalus L.
DOI:
https://doi.org/10.54296/18186173_2022_1_51Keywords:
aqueous extracts, hydroalcoholic extracts, Astragalus henningii (Stev.) Klok., Astragalus varius S.G. Gmel., Astragalus testiculatus Pall., Astragalus dasyanthus Pall., screening, antimicrobial activityAbstract
The article presents the results of a study of the antimicrobial activity of water and water-alcohol extracts from the aerial part of four species of astragalus: Astragalus henningii (Stev.) Klok., Astragalus varius S.G Gmel., Astragalus testiculatus Pall., Astragalus dasyanthus Pall. at a concentration of 100 mg / ml against standard strains of microorganisms (P. aeruginosa (ATCC 27853), S. aureus (ATCC 29213), E. coli (ATCC 25922)) with a final microbial load 5 x 105 KOE / ml. It has been established that the aqueous extract of Astragalus henningii has a more pronounced antimicrobial activity compared to the aqueous extracts of other species, and the extract of Astragalus varius does not have an antimicrobial effect. Water-alcohol extracts of four types of Astragalus have antimicrobial activity against all standard strains, the most active water-alcohol extract of Astragalus testiculatus, and the least active – extract from the herb Astragalus dasyanthus. The results of the study show the promise of using some water and water-alcohol extracts from the astragalus herb as antimicrobial drugs.
References
Evaluation of antibacterial activity of some medicinal plants extracts commonly used in Algerian traditional medicine against some pathogenic bacteria / M.S. Bereksi, H. Hassa?ne, C. Bekhechid, D.E. Abdelouahid // Pharma-cognosy Journal. – 2018. – Т.10. – №3. – С.507–512.
Лобанова, И.Е. Антимикробная активность масляных и этанольных экстрактов Astragalus glycyphyllos / И.Е. Лобанова, Ю.Л. Якимова // Вестник Новосибирского Государственного Университета. – 2012. – Т.10, №2. – С.79–83.
Скрининг антимикробной активности экстракта травы Астрагала лисьего (Astragalus vulpinus Willd.) / Н.А. Сальникова, Ю.В. Шур, А.А. Цибизова, Д.А. Коновалов // Астраханский медицинский журнал. – 2019. – Т.14, – №4. – С.52–60.
Cytotoxic and antibacterial activities of leaf extracts of Astragalus gombiformis Pomel (Fabaceae) growing wild in Tunisia / H. Teyeb, N. Zanina, M. Neffati [et al.] // Turkish Journal of Biology. – 2012. – Т.36, – №1. – С.53–58.
Chemical composition and antibacterial activity of ethyl acetate extract of Astragalus membranaceus aerial parts / L. Guo, Y. Sun, X. Ping [et al.] // Journal of Food Safety. – 2021. – С. e12947.
Матвиенко, У.А. Антиоксидантная активность перспективных дикорастущих видов рода астрагал (Astragalus L.) / У.А. Матвиенко, Н.А. Дурнова // Свободные радикалы, антиоксиданты и старение.– Астрахань: Издательский дом «Астраханский университет», 2021. – С.66–68.
Спектрофотометрическое определение суммы флавоноидов некоторых видов рода астрагал / У.А. Матвиенко, Ю.А. Фомина, Н.Б. Шестопалова [и др.] // Фармация. – 2021. – Т.70. – №3. – С.11–16.
Аминокислотный состав травы некоторых видов рода Astragalus L. / У.А. Матвиенко, Н.А. Дурнова, Л.В. Караваева, Ю.В. Романтеева // Фармация. – 2021. – Т.70, – № 4. – С.20–25.
A review of recent research progress on the astragalus genus / X. Li, L. Qu, Y. Dong [et al.] // Molecules. – 2014. – Т.19, – № 11. – С.18850–18880.
Пшуков Ю.Г., Гужва Н.Н. Способ получения экстракта астрагала экспарцетного жидкого по ресурсосберегающей технологии. Патент № 2189240. – 2002.
Определение чувствительности микроорганизмов к антибактериальным препаратам: Методические указания. – М.: Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. – 91 с.
Намазова-Баранова, Л.С. Антибиотикорезистентность в современном мире / Л.С. Намазова-Баранова, А.А. Баранов // Педиатрическая фармакология. – 2017. – Т.14, №5. – С. 341–355.
Сравнительный анализ антибактериальной и антимикотической активности трех образцов эфирного масла Origanum vulgare L. / Е.К. Немоляева, Н.А. Дурнова, А.С. Шереметьева, С.В. Райкова // Бюллетень ботанического сада Саратовского государственного университета. – 2018. – Т.16, № 1. – С.13–24.
Антимикробная активность водно-спиртовых извлечений листьев и почек дуба черешчатого (Quercus robur L.) / Н.А. Рябов, М.В. Рыжов, В.А. Куркин [и др.] // Фармация и фармакология. – 2021. – Т.9, № 2. – С.104–113.
Старчак, Ю.А. Антимикробная активность водных извлечений и эфирных масел тимьянов флоры средней полосы европейской части России / Ю.А. Старчак, В.Н. Бубенчикова // Ученые записки Орловского государственного университета. Серия: Естественные, технические и медицинские науки. – 2014. – №6. – С.144–147.
Дроздова И.Л. Изучение антимикробных свойств пектиновых веществ и настоя из травы икотника серого – Berteroa incana (L.) DC / И.Л. Дроздова, О.Д. Печенин, Т.И. Лупилина // Традиционная медицина. – 2014. – №3 – Т.38. – С.15–17.
Антимикробная активность экстрактов тимьяна Маршалла и тимьяна ползучего в отношении клинических штаммов микроорганизмов / А.С. Шереметьева, О.Г. Шаповал, А.В. Фролкова, Н.А. Дурнова // Традиционная медицина. – 2021. – №3 – Т.66, – С.27–32.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Reproduction of any materials without the written permission of the publisher is prohibited.
The responsibility for the accuracy of the information contained in articles and advertisements are the authors and advertisers.