Wild food plants in the flora of buryatia in the traditional nutrition of siberia and mongolia nomads and their application in Tibetan medicine

Authors

  • P.B. Lubsandorzhieva Institute of General and Experimental Biology of the SB RAS (Ulan-Ude, Russia)
  • L.N. Shantanova Institute of General and Experimental Biology of the SB RAS (Ulan-Ude, Russia)
  • N.K. Badmaeva Institute of General and Experimental Biology of the SB RAS (Ulan-Ude, Russia)
  • T.D. Dargaeva All-Russian Scientific Research of Medicinal and Aromatic Plants (Moscow, Russia)

DOI:

https://doi.org/10.54296/18186173_2023_2_9

Keywords:

wild food plants, nomads, tradition nutrition, Tibetan medicine

Abstract

Empirical experience using of plants in the traditional diet of nomads, processing method these to reduce toxicity and increase nutritional value and health benefits, is of enduring value. Despite the fact that the main food of nomads is animal products, during of climatic and social cataclysms, plant food served as the main resource, helping nomads survive in extreme conditions. This experience is being studied in different aspects: linguistic (phytonyms), practical - wild species can be considered as an additional resource for breeding new agricultural crops with a diverse genome, that meets the objectives of food security by 2050. The purpose of this work is to study the nomenclature of wild edible plants of the flora of Buryatia, that were used in the traditional diet of the Turkic-Mongolian nomads of Siberia and Mongolia, and subsequently became medicinal raw materials in the local practice of traditional Tibetan medicine.
It has been established that 72 species from 32 families of the flora of Buryatia, including 7 trees, 6 shrubs and 59 herbaceous plants were used in the diet of the nomads of Siberia and Mongolia. Edible parts are leaves - 27, stems - 14, roots and rhizomes - 13, fruits - 12, flowers, inflorescences - 9, seeds - 9, shoots - 5, bulbs - 4, grass - 4, tubers - 3 and wood of 2 species. The consumption of edible plants was varied: 11 species were eaten raw, 5 species were used as treats, drinks and juices from 3 species were prepared, 28 species were added to food as ingredients in soups, meat dishes, 28 species were used as vegetables, 3 species for cooking of sauces, 9 species as a seasoning, 12 species as a substitute for flour, 9 species as a substitute for tea, and 2 species for cooking of oil.
53 wild edible species of the flora of Buryatia were used as substitutes for Tibetan raw materials with the spread of traditional Tibetan medicine among the indigenous population. Edible plants from Turkic-Mongolian nomads diet used in the local practice of traditional Tibetan medicine can serve as non-toxic raw materials for obtaining new herbal remedies for the treatment and prevention of various diseases in the future.

Author Biographies

P.B. Lubsandorzhieva, Institute of General and Experimental Biology of the SB RAS (Ulan-Ude, Russia)

д.фарм.н.

L.N. Shantanova, Institute of General and Experimental Biology of the SB RAS (Ulan-Ude, Russia)

д.б.н., профессор, лаборатория безопасности биологически активных веществ

N.K. Badmaeva, Institute of General and Experimental Biology of the SB RAS (Ulan-Ude, Russia)

к.б.н., лаборатория флористики и геоботаники

T.D. Dargaeva, All-Russian Scientific Research of Medicinal and Aromatic Plants (Moscow, Russia)

д.фарм.н., профессор, отдел стандартизации и сертификации

References

Sreenivasulu, N. Diversity: current and prospective secondary metabolites for nutrition and medicine / N. Sreenivasulu, A.R. Fernie // Current opinion in Biotechnology. – 2022. – Vol. 74. – P.164–170.

Рупышева, Л.Э. Дикорастущие растения в лексике бурятского языка / Л.Э. Рупышева // Мир науки, культуры, образования. – 2013. – №2 (39). – С.222–226.

Божедонова, А.Е. Фармакофитонимы Якутии: принципы номинации и компонентный состав / А.Е. Божедонова, О.А. Лугинова, Н.К. Чирикова // Филологические науки. Вопросы теории и практики. – 2021. – Т.14, вып. 7. – С.2101–2107.

Каскаракова, З.Е. Собственно хакасские названия растений / З.Е. Каскаракова // Научное обозрение Саяно-Алтая. – 2016. – №3 (15). – С.43–46.

Бавуу-Сюрюн, М.В. Названия лекарственных растений Тувы в словарях [Электронный ресурс] / М.В. Бавуу-Сюрюн, Н.Н. Широбокова, А.М. Самдан // Новые исследования Тувы. 2018, № 4. URL: https://nit.tuva.asia/nit/article/view/805. doiI: 10.25178/nit.2018.4.2

Кенесбаев, С.К. К вопросу о тюрко-монгольской языковой общности (на материале некоторых грамматических явлений казахского языка) / С.К. Кенесбаев // Проблема общности алтайских языков. – Л., 1971. – С.322–330.

Гаммерман, А.Ф. Словарь тибетско-латино-русских названий лекарственного растительного сырья, применяемого в тибетской медицине / А.Ф. Гаммерман, Б.В. Семичов. – Улан-Удэ. –1963. – 61 с.

Шагдаров, Л.Д. Буряад-ород толи. Бурятско-русский словарь. В двух томах. Т 1. А-Н / Л.Д. Шагдаров, К.М. Черемисов. – Улан-Удэ: Изд-во Республиканская типография, 2010. – 636 с. – М., 1973. – 804 с.; Т. II. О-Я. – Улан-Удэ: Изд-во Республиканская типография, 2010. – 708 с.

Якутско-русский словарь. – М., 1972. – 606 с.

Тувинско-русский словарь. – М., 1986. – 648 с.

Русско-хакасский словарь. – М., 1961. – 967 с.

Монгол орос толь (Монгольско-русский словарь). – М., 1957. –716 с.

Ленхобоев, Г.Л. О теплых и холодных свойствах пищевых продуктов и лекарственных средств / Г.Л. Ленхобоев, Н.Ц. Жамбалдагбаев. – Новосибирск, 1980. – 55 с.

Намзалов, Б.Б. Этноботанические исследования: справочник растений бурятской народной медицины / Б.Б. Намзалов, Т.Г. Басхаева. – Улан-Удэ: Изд-во Бурятского государственного госуниверситета, 2008. – 183 с.

Конспект флоры Азиатской России: Сосудистые растения / под ред. К.С. Байкова. – Новосибирск: Изд-во СО РАН, 2012. – 640 с.

Определитель растений Бурятии. – Улан-Удэ, 2001. – 672 с.

Государственная фармакопея РФ ХIV издания. Федеральная электронная медицинская библиотека Минздрава РФ. – М., 2018. – [Электронный ресурс]. – URL: http://femb.ru/feml

Pharmacopoeia of the PPRC Plant List (2015) [Электронный ресурс] // Southern Cross University/ Analytical research University URL: https://www.scu.edu.au/analytical-research-laboratory---arl/herbal-authentication/pharmacopoeial-monographs/pharmacopoeia-of-the-pprc-plant-list/

Монгольская Национальная Фармакопея. Министерство здравоохранения. 1-е изд. – Улаанбаатар. – 2011. – 934 с.

Шатар, С. Ара монголчуудын уламжилалта х?нэсэн? зэрлиг ургамал. (Дикорастущие растения в традиционном питании северных монголов) / С. Шатар. – Улан-Батор, 2002. –74 с.

Geilebagan, S. Wild edible plants collected and consumed by locals in Daginggou, Inner Mongolia, China / S. Geilebagan, Y.-u. Zhang, H. Zhao, Khasbagan // Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. – 2020. Vol. 16 (60). – P.1–16.

Бадмаев, А.А. Будничное питание бурят в конце XIX – начале ХХ века / А.А. Бадмаев // Археология, этнография и антропология Евразии. – 2009. – Т. 37(1). – С.101–109.

Галданова, Г.Р. Закаменские буряты: Историко-этнографические очерки. (Вторая половина XIX – первая половина ХХ в.) / Г.Р. Галданова. – Новосибирск: Наука, Сиб. отд-ние, 1992. – 173 с.

Потапов, Л.П. Краткие очерки истории и этнографии хакасов (ХVII–XIX вв.) / Л.П. Потапов. – Абакан: Хакас. обл. гос. изд-во, 1952. – 216 с.

Ethnobotanical profile of wild edible plants recorded from Mongolia by Yunatov during 1940–1951 / Y. Zhang, Wurhan, Sachula, Yagmei [et al.] // HPLL. – 2020. – 43:100. – P.1–25.

Андреева, Б.Н. Дикорастущие съедобные растения Якутии [Электронный ресурс] / Б.Н. Андреева. Режим доступа: http://www.microarticles.ru/article/ dikorastyschie-sedobnie-rastenija-jakytii.html

Серошевский, В.Л. Якуты / В.Л. Серошевский. – М., 1993. – 713 с.

Шатар, С. Монгол орны анхилуун ургамал / С. Шатар. – Улаанбаатар: Улсын хэвлэлийн газар, 1989. – 214 с.

Бутанаев, В.Я. Традиционная культура и быт хакасов / В.Я. Бутанаев. – Абакан, 1996. – 221 с.

Черепнин, В.Л. Пищевые растения Сибири / В.Л. Черепнин. – Новосибирск, 1987. – 122 с.

Бадмаев, А.А. Система питания предбайкальских бурят первой половины XIX в. / А.А. Бадмаев // Гуманитарные науки в Сибири. – 2011. – №3. – С.35–39.

Проблема валоризации и популяризации культуры питания народов Севера в современных условиях (на примере Якутии): коллективная монография / И.З. Борисова, А.А. Борисова, И. Бианки [и др.]. – Ростов н/Д.: изд-во ООО Приоритет, 2020. – 530 с.

Потапов, Л.П. Очерки народного быта тувинцев / Л.П. Потапов. – М., 1969. – 400 с.

Кощеев, А.К. Зеленая кладовая Сибири / А.К. Кощеев, П.В. Каретников, А.А. Кощеев. – Улан-Удэ, Бурят. кн. изд-во, 1983. – 240 с.

Бадмаев, А.А. Система питания забайкальских бурят в первой половине XIX века / А.А. Бадмаев // Гуманитарные науки в Сибири. – 2012.

Нутрициогенетика и факторы риска сердечно-сосудистой патологии: ассоциативные исследования в популяциях Восточной Сибири / Т.А. Баирова, В.В. Долгих, Л.И. Колесникова, О.А. Первушина // Бюлл. ВСНЦ СО РАМН. – 2013. – №4 (92). – С.87–91.

Kirk, D. Precision nutrition: A systematic literature review / D. Kirk, C. Catal, B. Tekinerdogan // Computers in Biology and Medicine. – 2021. – Vol. 133. – 104365.

Полиморфизм гена TCF7L2 в популяциях пяти этносов Сибири / Л.Э. Табиханова, Л.П. Осипова, Т.В. Чуркина [и др.] // Вавиловский журнал генетики и селекции. – 2022. – Т. 26 (2). – С.188–195.

Published

2023-06-30

How to Cite

Lubsandorzhieva П.-Н. Б., Shantanova Л., Badmaeva Н., and Dargaeva Т. “Wild Food Plants in the Flora of Buryatia in the Traditional Nutrition of Siberia and Mongolia Nomads and Their Application in Tibetan Medicine”. Traditional Medicine, no. 2(72) 2023, June 2023, pp. 9-17, doi:10.54296/18186173_2023_2_9.

Issue

Section

Naturopathy

Most read articles by the same author(s)