The study of Erigeron canadensis L. phenolic compounds

Authors

  • А. Ю. Ботов Kursk State medical university (Kursk, Russia)
  • В. Я. Яцюк Kursk State medical university (Kursk, Russia)
  • Г. В. Сипливый Kursk State medical university (Kursk, Russia)
  • Л. Е. Сипливая Kursk State medical university (Kursk, Russia)

Keywords:

Erigeron canadensis L, HPLC, phenolic acids, flavonoids, validation

Abstract

Analysis of the qualitative and quantitative composition of herb Erigeron canadensis L. phenolic compounds has been made by us using HPLC method. In water-spirit fraction obtained by extraction with heating, we have found 22 substances, 17 of them have been identified: phenolic acids, coumarins, flavonoids. The technique of the spectrophotometric determination of quantitative content of amount of flavonoids in the herb of Eri-geron canadensis L. has been developed and its validation has been carried out. We have established the following validation parameters of technique: precision (repeatability, reproducibility), accuracy and linearity. In determining linearity of the techniques we have established that the plots are linear. The correlation coefficient is close to one and it is equal to 0,9992 and 0,9991 for rutin and water-spirit extract of Erigeron canadensis L. herb respectively. In determining repeatability value of the relative standard deviation (RSD) was equal to 2,97 %. Acceptance criteria, expressed by value of RSD don’t exceed 3,84 %. As a result of the spent researches we have concluded that the technique is reproducible, affordable and express.

Author Biographies

А. Ю. Ботов, Kursk State medical university (Kursk, Russia)

A.Y. Botov

В. Я. Яцюк, Kursk State medical university (Kursk, Russia)

V.Y. Yatsuk

Г. В. Сипливый, Kursk State medical university (Kursk, Russia)

G.V. Siplivyi

Л. Е. Сипливая, Kursk State medical university (Kursk, Russia)

L.E. Siplivaya

References

1. Гаврилин М.В., Сенченко С.П. Валидация аналитических методик: методические указания для аспирантов и студентов [Текст]. – Пятигорск: ГОУ ВПО Пятигорская ГФА Росздрава, 2009. – С. 8–25.<BR>2. Губанова Е.А. Количественное определение флавоноидов в траве шалфея мускатного // Фармация из века в век: сб. тр. СПХФА. – СПб, 2008. – Ч. III. – С. 20–24.<BR>3. Евдокимова О.В. Валидация методики количественного определения суммы флавоноидов в столбиках с рыльцами кукурузы // Фармация. – 2008. – №7. – С. 14–17.<BR>4. Жизнь растений: Цветковые растения [Текст]. – М, 1981. Т.5., Ч.II. – С. 470–471.<BR>5. Стыскин Е.Л., Ициксон Л.Б., Брауде Е.В. Практическая высокоэффективная жидкостная хроматография [Текст]. – М., 1986. – 204 с.<BR>6. Шимко О.М., Хишова О.М. Количественное определение флавоноидов в траве лапчатки белой // Достижения фундаментальной, клинической медицины и фармации. Материалы 64-й юбилейной научной сессии университета, посвященной 75-летию его образования. – Витебск, 2009. – С. 110–112.<BR>

Published

2012-09-30

How to Cite

Ботов, А. Ю., В. Я. Яцюк, Г. В. Сипливый, and Л. Е. Сипливая. “The Study of Erigeron Canadensis L. Phenolic Compounds”. Traditional Medicine, no. 3(30) 2012, Sept. 2012, pp. 48-53, http://www.tradmed.ru/index.php/tm/article/view/316.

Issue

Section

Naturopathy

Most read articles by the same author(s)