Plant sources of longevity: possibility for the use of Cerasus vulgaris Mill’s raw materials in modern medicine

Authors

  • T.Yu. Kovaleva I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)
  • V.A. Ermakova I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)
  • N.V. Nesterova I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)
  • S.V. Chernova I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)
  • I.S. Kovalev Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology named after K.I. Skryabin (Moscow, Russia)
  • A.R. Ermakov I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)

DOI:

https://doi.org/10.54296/18186173_2022_1_20

Keywords:

Cerasus vulgaris Mill., flavonoids, anthocyanins, antioxidants, neuroprotectors, diuretic, diabetes mellitus, prevention

Abstract

Objective. To analyze the scientific data of domestic and foreign literature on the study and proof from a scientific point of view of the pharmacological effects, the validity of medical applications, modern data on the chemical composition of Cerasus vulgaris Mill’s raw materials.
Methods. information-analytical review.
Results. Cerasus vulgaris Mill., Rosaceae family is a promising source of biologically active substances for the treatment and prevention of chronic diseases inherent in older people. Fruits, stalks, leaves and bark of cherries can serve as raw materials for obtaining highly effective and safe medicines. Pharmacological properties of fruits and other parts of cherries: antiradical and antioxidant activity, immunomodulatory, anti-inflammatory effect, antitumor activity, assistance in weight control, prevention of coronary heart disease and other cardiovascular diseases and diabetes complications, improvement of sleep quality, reduction of risk factor for atherosclerosis, antimicrobial, diuretic effect, uric acid excretion, hepatoprotective and neuroprotective effect, reduction of risk of Alzheimer’s disease, improvement of cognitive functions.
Conclusions. The millennial experience of using sour cherry fruits as a food product, the absence of toxicity and modern data on the chemical composition and pharmacological activity of various parts of the plant indicates the possibilities of this plant in modern medicine.

Author Biographies

T.Yu. Kovaleva, I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)

к.ф.н., кафедра фармацевтического естествознания

V.A. Ermakova, I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)

д.ф.н., кафедра фармацевтического естествознания

N.V. Nesterova, I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)

к.ф.н., кафедра фармацевтического естествознания

S.V. Chernova, I.M. Sechenov First Moscow State Medical University (Moscow, Russia)

к.ф.н., кафедра фармацевтической и токсикологической химии им. А.П. Арзамасцева

References

Использование плодов вишни в переработке / Н.В. Борзых, А.Н. Юшков, О.Ю. Дубровская, А.В. Денисова // Селекция и сорторазведение садовых культур. Конкурентоспособные сорта и технологии для высокоэффективного садоводства. Орёл, 02-05 июня 2015 г. Материалы Международной научно-практической конференции, посвященной 170-летию ВНИИСПК. Изд.: Всероссийский научно-исследовательский институт селекции плодовых культур (Жилина). – 2015. – С.24–25.

Бутенко, Л.И. Исследования антоцианового комплекса ягод, прошедших криообработку / Л.И. Бутенко, Ж.В. Подгорная // Успехи современного естествознания. – 2016. – №11(1). – С.14–17.

Бученков, И.Э. Войлочная вишня / И.Э. Бученков // Агропанорама. – 2003. – №3. – С.34–35.

Волкова, А.А. Исследование одно- и двулетних побегов вишни обыкновенной в качестве источника полифенольных соединений в условиях экосистемы человека / А.А. Волкова // Экология человека. – 2007. – 07. – С.8–11.

Государственный реестр лекарственных средств. Электронный ресурс. Режим доступа: http://grls.rosminzdrav.ru, свободный (07.10.2021)

Антоцианы плодов вишни и родственных растений / Л.А. Дейнека, А.Н. Чулков, В.И. Дейнека [и др.] // Научные ведомости Белгородского Государственного Университета. Серия: естественные науки. – 2011. – №15-1(104). – С.367–373.

Караник, О.С. Качественные показатели плодов вишни после кратковременного хранения / О.С. Караник, А.М. Криворот // Плодоводство. Сборник научных трудов. – Самохваловичи, Беларусь. Изд.: Республиканское научно-производственное дочернее унитарное предприятие «Институт плодоводства» (Самохваловичи). – 2013. – Т.25. – С.489–496.

Кароматов, И.Дж. Медицинское значение вишни, черешни (обзор литературы) / И.Дж. Кароматов, С.И. Кароматов // Биология и интегративная медици-на. – 2016. – №2. – С.162–178.

Киселева, Т.Л. Лекарственные растения в мировой медицинской практике: государственное регулирование номенклатуры и качества / Т.Л. Киселева, Ю.А. Смирнова. – М.: Издательство профессиональной ассоциации натуротерапевтов, 2009. – С.181.

Лечебные свойства плодов отечественных косточковых культур / Т.Л. Киселева, Ю.А. Смирнова, А.В. Чаузова [и др.] // Традиционная медицина. – 2010. – №2(21). – С.46–53.

Левгерова, Н.С. Сортовые особенности содержания Р-активных веществ в продуктах переработки из вишни / Н.С. Левгерова, М.А. Макаркина, Е.Н. Джигадло // Вестник ВГУ, серия: География. Геоэкология. – 2010. – №2. – С.124–126.

Легостева, А.Б. Листья вишни и перспективность их использования в фитотерапии / А.Б. Легостева, Н.А. Анисимова, Е.Н. Загребельная // Здоровье – основа человеческого потенциала: проблемы и пути их решения. – 2010. – Том 5. №1. – С.361.

Макарова, Н.В. Особенности химического состава и антиоксидантной активности вишни и продуктов ее переработки / Н.В. Макарова, М.С. Воронина // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2015. – №1(343). – С.13–15.

Мотылева, С.М. Антиоксидантная активность плодов и листьев вишни и черешни в Подмосковье / С.М. Мотылева, Н.Г. Морозова, М.Е. Мертвищева // Плодоводство и ягодоводство России. – 2014. Том: 38. – №2. – С.20–27.

Мотылёва, С.М. Особенности накопления макро- и микроэлементов в листьях вишни обыкновенной / С.М. Мотылёва, С.Ю. Орлова, М.Н. Кузнецов // Плодоводство и ягодоводство России. – 2014. – Том 40. №1. – С.214–216.

Подоровская, П.А. Антиоксидантные свойства соков, содержащих вишню, малину и клубнику / П.А. Подоровская, Е.И. Тарун, Д.С. Селина // Сахаровские чтения 2018 года: экологические проблемы XXI века. Материалы 18-й международной научной конференции: в 3 частях, под редакцией С.А. Маскевича, С.С. Позняка. Издательство: Информационно-вычислительный центр Министерства финансов Республики Беларусь. – 2018. – С.162–164

Причко, Т.Г. Биохимическая оценка соков из вишни / Т.Г. Причко, Л.Д. Чалая // Новые технологии. – 2015. №3. –С.34–39.

Сиюхова, Н.Т. Биохимическая и технологическая характеристика плодов вишни. / Н.Т. Сиюхова, Л.В. Лунина // Новые технологии. – 2011. – №4. – С.78–80.

Спицын, И.П. Экологические исследования вишни / И.П. Спицын // Вестник Тамбовского Университета. Серия: Естественные и технические науки. – 2002. – Том: 7. №1. – С.125–128.

Масла с конъюгированными двойными связями: масла косточек вишен и родственных родов семейства Rosaceae / А.В. Туртыгин, И.П. Анисимович, Л.А. Дейнека [и др.] // Научные Ведомости. Серия Естественные науки. – 2010. – №21(92). Выпуск 13. – С.135–142.

Флора Нижнего Поволжья. Том 2, часть 2. Раздельнолепестные двудольные цветковые растения (Crassulaceae – Cornaceae) / Отв. ред. Н. М. Решетникова; Главный ботанический сад им. Н.В. Цицина РАН. – М.: Товарищество научных изданий КМК, 2018. – С.124.

Электронный ресурс. Режим доступа: https://shop.evalar.ru/encyclopedia/item/vishnya/, свободный (07.10.2021)

Электронный ресурс. Режим доступа: https://medside.ru/vishni-plodonozhek-ekstrakt-evalar, свободный (07.10.2021)

Электронный ресурс. Режим доступа: https://www.rlsnet.ru/, свободный (07.10.2021)

Яндовка, Л.Ф. Состояние вопроса о систематическом положении видов вишни и черешни (Rosaceae) / Л.Ф. Яндовка // Известия Российского Государственного Педагогического Университета им. А.И. Герцена. – 2015. – №173. – С.125–132.

: A review on sour cherry (Prunus cerasus): A high value Unani medicinal fruit // I. Ahmad [et al.] International Journal of Green Pharmacy (IJGP) 2017;11(1):1.

Therapeutic effects of aqueous extracts of Cerasus avium stem on ethylene glycol-induced kidney calculi in rats / E. Azaryan, M. Malekaneh, M. Shemshadi Nejad, F. Haghighi // Urol J. 2017; 14(4):4024-4029.28670670.

The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on acceptability, glycemic response, satiety and energy intake: a randomized crossover trial / J. Bajerska, S. Mildner-Szkudlarz, P. G?rna?, D. Seglina // J. Sci Food Agric. 2016; 96(7):2486-2493.26250501.

The effects of Montmorency tart cherry concentrate supplementation on recovery following prolonged, intermittent exercise / P.G. Bell, E. Stevenson, G.W. Davison, G. Howatson // Nutrients. 2016; 8(7).27455316.

Sour cherries but not apples added to the regular diet decrease resting and fMLP-stimulated chemiluminescence of fasting whole blood in healthy subjects / P. Bialasiewicz, A. Prymont-Przyminska, A. Zwolinska [et al.] // J. Am Coll Nutr. 2018; 37(1):24-33.28985142.

Sweet and Sour Cherries: Origin, Distribution, Nutritional Composition and Health Benefits / F. Blando, B.D. Oomah // Trends in Food Science & Technology. – 2019. – V.86. – P.517–529, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.02.052.

Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) supplementation accelerates recovery from exercise-induced muscle damage in females / M.A. Brown, E.J. Stevenson, G. Howatson // Eur. J. Sport Sci. 2018:1-8.3005846010.1080/17461391.2018.1502360.

Burton-Freeman, B. (2016). Anthocyanins / B. Burton-Freeman, A. Sandhu & I. Edirisinghe // Nutraceuticals, 489–500. doi:10.1016/b978-0-12-802147-7.00035-8 ISBN 9780128021477.

Physicochemical characterisation of four cherry species (Prunus spp.) grown in China / J. Cao, Q. Jiang, J. Lin [et al.] // Food Chemistry. 2015. 173, 855–863.doi:10.1016/j.foodchem.2014.10.094.

Bioactive and functional properties of sour cherry juice (Prunus cerasus) / G. C?sedas, F. Les, M.P. G?mez-Serranillos [et al.] // Food Funct. 2016;7(11):4675-4682.27775125.

Impact of tart cherry juice on systolic blood pressure and low-density lipoprotein cholesterol in older adults: a randomized controlled trial / S.C. Chai, K. Davis, R.S. Wright [et al.] // Food Funct. 2018;9(6):3185-3194.29862410.

Desai, T. The effects of Montmorency tart cherry juice supplementation and FATMAX exercise on fat oxidation rates and cardio-metabolic markers in healthy humans / T. Desai, L. Bottoms, M. Roberts // Eur. J. Appl Physiol. 2018;118(12):2523-2539.30173287.

Gong, Xiao. Antidiabetic effect of hydro-methanol extract of Prunus cerasus L. fruits and identification of its bioactive compounds / Gong Xiao, Xiangcheng Xiao // Tropical Journal of Pharmaceutical Research (Trop. J. Pharm Res) March 2019; 18 (3): 597-602/

Sour cherry extract inhibits human salivary ?-amylase and growth of Streptococcus mutans (a pilot clinical study) / J. Homoki, G. Gy?m?nt, P. Balogh [et al.] // Food Funct. 2018;9(7):4008-4016.29978173.

Effects of Montmorency tart cherry (L. Prunus cerasus) consumption on nitric oxide biomarkers and exercise performance / K.M. Keane, S.J. Bailey, A. Vanhatalo [et al.] // Scand J. Med Sci Sports. 2018;28(7):1746-1756.29566443/

Phytochemical uptake following human consumption of Montmorency tart cherry (L. Prunus cerasus) and influence of phenolic acids on vascular smooth muscle cells in vitro / K.M. Keane, P.G. Bell, J.K. Lodge [et al.] // Eur. J. Nutr. 2016;55(4):1695-1705.26163338.

Effects of Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) consumption on vascular function in men with early hypertension / K.M. Keane, T.W. George, C.L. Constantinou [et a.] // Am. J. Clin Nutr. 2016; 103(6):1531-1539.27146650

Montmorency tart cherries (Prunus cerasus L.) modulate vascular function acutely, in the absence of improvement in cognitive performance / K.M. Keane, C.F. Haskell-Ramsay, R.C. Veasey, G. Howatson // Br. J. Nutr. 2016; 116(11):1935-1944.27989253/

Consumption of anthocyanin-rich cherry juice for 12 weeks improves memory and cognition in older adults with mild-to-moderate dementia / K. Kent, K. Charlton, S. Roodenrys [et al.] // Eur. J. Nutr. 2017; 56(1):333-341.26482148.

Anthocyanins in medicine / Edward Kowalczyk, Pawe? Krzesi?ski, Marcin Kura [et al.] // Polish journal of pharmacology. Jan. (2003). 55. 699-702.

Protective effect of pure sour cherry anthocyanin extract on cytokine-induced inflammatory caco-2 monolayers / T. Le Phuong Nguyen, F. Fenyvesi, J. Remenyik [et al.] // Nutrients. 2018; 10(7).2997086910.3390/nu10070861/

Pilot study of the tart cherry juice for the treatment of insomnia and investigation of mechanisms / J.N. Losso, J.W. Finley, N. Karki [et al.] // Am. J. Ther. 2018; 25(2):e194-e201.28901958.

Cherries and Health: A Review / L.M. McCune, C. Kubota, N.R. Stendell-Hollis, C.A. Thomson // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2010. 51(1), 1–12.

Protective effect of pure sour cherry anthocyanin extract on cytokine-induced inflammatory caco-2 monolayers / T.L.P. Nguyen, F. Fenyvesi, J. Remenyik [et al.] // Nutrients. 2018; 10:861.10.3390/nu10070861.

Saleh, F.A. Hypoglycemic effects of Prunus cerasus L. pulp and seed extracts on alloxan-induced diabetic mice with histopathological evaluation / F.A. Saleh, N. El-Darra, K. Raafat // Biomed Pharmacother. 2017; 88:870-877.28178616.

Randomized double-blind crossover study of the efficacy of a tart cherry juice blend in treatment of osteoarthritis (OA) of the knee / H.R. Schumacher, S. Pullman-Mooar, S.R. Gupta [et al.] // Osteoarthritis Cartilage. 2013; 21(8):1035-1041.23727631.

Chemical and pharmacological study of herbal preparations that improve cognitive-mnestic functions / I.V. Shilova, N.I. Suslov, V.I. Otmakhov [et al.] // Pharmaceutical Chemistry Journal. – 2017. – Vol. 50, №10. – Р.654–658.

Protective effect of Prunus cerasus (sour cherry) seed extract on the recovery of ischemia/reperfusion-induced retinal damage in Zucker diabetic fatty rat / B. Varga, D. Priksz, N. Lamp? [et al.] // Molecules. 2017; 22(10).29065463.

Vitale, K.C. Tart cherry juice in athletes: A literature review and commentary / K.C. Vitale, S. Hueglin, E. Broad // Curr Sports Med Rep. 2017; 16(4):230-239.28696985.

Evaluation of Sour Cherry (Prunus cerasus L.) Fruits for Their Polyphenol Content, Antioxidant Properties, and Nutritional Components / A. Wojdy?o, P. Nowicka, P. Laskowski, J. Oszmia?ski // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. 62(51), 12332–12345.doi:10.1021/jf504023z.

Sour cherry by-products: Compositions, functional properties and recovery potentials – a review / F.M. Yilmaz, A. G?rg??, M. Karaaslan [et al.] // Crit Rev Food Sci Nutr. 2018: 1-15.3004043810.1080/10408398.2018.1496901.

Published

2022-03-31

How to Cite

Kovaleva Т., Ermakova В., Nesterova Н., Chernova С., Kovalev И., and Ermakov А. “Plant Sources of Longevity: Possibility for the Use of Cerasus Vulgaris Mill’s Raw Materials in Modern Medicine”. Traditional Medicine, no. 1(67) 2022, Mar. 2022, pp. 20-27, doi:10.54296/18186173_2022_1_20.

Issue

Section

Naturopathy

Most read articles by the same author(s)