Obtaining juice from freshly picked and thawed fruit

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54296/18186173_2024_1_50

Keywords:

Aronia melanocarpa Elliot., Crataegus submollis Sarg., Crataegus flabel lata (Bosc ex Spach) K. Koch.), juice, flavonoids

Abstract

The juicy fruits of Aronia melanocarpa Elliot., as well as Crataegus submollis Sarg. and Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch.) can be used to produce juices. The juices of the fruits of medicinal plants can be successfully used in the medical practice of the Russian Federation as medicines. Freezing is an effective storage method for juicy fruits. The purpose of our work is a comparative analysis of the production of juices from freshly harvested and frozen fruits of Aronia melanocarpa Elliot., Crataegus submollis Sarg. and Crataegus flabellata (Bosc ex Spach) K. Koch.). It was shown that when using thawed fruits, the juice is obtained in a larger volume and has a higher content of flavonoids.

Author Biographies

V.A. Kurkin, Samara State Medical University (Samara, Russia)

д. фармац. н., профессор, заведующий кафедрой фармакогнозии с ботаникой и основами фитотерапии

A.A. Andreev, Samara State Medical University (Samara, Russia)

аспирант кафедры фармакогнозии с ботаникой и основами фитотерапии

Yuliya A. Andreeva, Samara State Medical University (Samara, Russia)

Postgraduate student of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Basics of Phytotherapy

O.E. Pravdivtseva, Samara State Medical University (Samara, Russia)

Associate professor of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Basics of Phytotherapy

N.R. Varina, Samara State Medical University (Samara, Russia)

Associate professor of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Bases of Phytotherapy

V.V. Stenyaeva, Samara State Medical University (Samara, Russia)

Associate professor of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Bases of Phytotherapy

References

Андреев, А.А. Изучение способов переработки свежих плодов аронии черноплодной / А.А. Андреев, В.А. Куркин, О.Е. Правдивцева // Современные тенденции развития технологий здоровьесбережения: Материалы XI Международной научно-практической конференции молодых ученых. – Москва: Всероссийский научно-исследовательский институт лекарственных и ароматических растений, 2023. – С.141–144.

Андреева, Ю.А. Изучение возможности получения сока из свежих плодов боярышника / Ю.А. Андреева, В.А. Куркин, О.Е. Правдивцева [и др.] // Актуальные проблемы и перспективы фармацевтической науки и практики: Материалы III Международной научно-практической конференции. – Кемерово: КемГМУ, 2023. – С.232–235.

Гарькина, П.К. Сахарное печенье с применением порошка боярышника / П.К. Гарькина, О.Н. Горбачева // Инновационная техника и технология. – 2020. – №4(25). – С.12–18.

Государственный Реестр лекарственных средств Российской Федерации. – М.: Министерство здравоохранения РФ, 2023. / [Электронный ресурс]: https://grls.rosminzdrav.ru/Default.aspx

Государственная Фармакопея Российской Федерации. – Четырнадцатое издание. – М.: Министерство здравоохранения РФ, 2018. / URL: http://femb.ru/femb/pharmacopea.php;

Деревья и кустарники СССР. Т. 3, Издание Академии наук СССР Москва-Ленинград, 1954. – 872 с.

Егорова, А.В. Исследование по стандартизации плодов растений, содержащих вещества антоциановой природы: автореф. дис. … канд. фарм. наук. – Самара, 2013. – 23 с.

Журавлева, Ю.А. Исследование химического состава плодов черноплодной рябины, произрастающей в приволжском регионе / Ю.А. Журавлева, М.Н. Земцова // Пищевая промышленность. – 2013. – №8. – С.20–21.

Заикина, М.А. Технология йогурта на основе козьего молока, обогащенного смесью порошков аронии и боярышника / М.А. Заикина // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. – 2021. – Т.83, №4(90). – С.204–208. – DOI 10.20914/2310-1202-2021-4-204-208

Ильина, М.Б. Современные способы консервации лекарственного растительного сырья: вариабельность содержания и стабильность биологически активных веществ / М.Б. Ильина, Е.В. Сергунова, И.А. Самылина // Фармация. – 2022. – Т.71, № 2. – С.17–21. DOI 10.29296/25419218-2022-02-03

Куркин, В.А. Способ комплексной переработки свежих плодов боярышника мягковатого. / В.А. Куркин, С.В. Первушкин, Е.Н. Зайцева, О.Е. Правдивцева, О.В. Бер, И.Х. Шайхутдинов // Патент РФ на изобретение 2710261. Решение о выдаче 25.12.2019.

Куркин, В.А. Виды рода боярышник (Crataegus L.): стандартизация и создание лекарственных препаратов / В.А. Куркин, О.Е. Правдивцева, И.Х. Шайхутдинов, А.В. Куркина, Е.Н. Зайцева, Н.А. Волкова // Самара: ООО «Офорт», 2020. – 118 с.

Олефир, Ю.В. Соки растений и лекарственные препараты на их основе: вопросы стандартизации и контроля качества / Ю.В. Олефир, Е.И. Саканян, Н.С. Терешина, М.Н. Лякина, Л.Н. Шишова // Химико-фармацевтический журнал. – 2018. – Т. 52, № 4. – С. 35-39. https://doi.org/10.30906/0023-1134-2018-52-4-35-39

Растительные ресурсы России: Дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая активность. Т. 2. – СПб.; М.: Товарищество научных изданий КМК, 2009. - С. 191-197.

Published

2024-03-31

How to Cite

Kurkin В. А., Andreev А. А., Andreeva . Ю. А., Pravdivtseva . О. Е., Varina Н. Р., and Stenyaeva . В. В. “Obtaining Juice from Freshly Picked and Thawed Fruit”. Traditional Medicine, no. 1(73) 2024, Mar. 2024, pp. 50-53, doi:10.54296/18186173_2024_1_50.

Issue

Section

Naturopathy

Most read articles by the same author(s)