Optimization of the method of obtaining «Sirupus fructus Rosae»

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54296/18186173_2025_1_11

Keywords:

Rosae fructus, «Sirupus fructus Rosae», ascorbic acid, catechins, rutin

Abstract

Rosae fructus are used to produce the drug «Sirupus fructus Rosae». «Sirupus fructus Rosae» contains ascorbic acid and oxidized flavonoids. In the process of obtaining of Rosae syrup, ascorbic acid is added. The quality of the obtained preparation «Sirupus fructus Rosae» is assessed by the content of ascorbic acid and catechins. It has been shown that obtaining «Sirupus fructus Rosae» based on fresh and thawed fruits does not require the addition of ascorbic acid to the finished product. At the same time, the content of catechins in syrups based on fresh fruits also meets the requirements. In order to unify the methods of analysis in rosehip fruits, in our opinion, it is advisable to determine the content of catechins, rather than oxidized flavonoids.

Author Biographies

V.A. Kurkin, Samara State Medical University

д. фарм. н., заведующий кафедрой фармакогнозии с ботаникой и основами фитотерапии, профессор

Arkady Alekseevich Andreev, Samara State Medical University

postgraduate student of the Department of Pharmacognosy with botany and the basics of phytotherapy of Institute of Pharmacy, engineer-chemist of Centre for Research and Education in Pharmacy

Olga, Samara State Medical University

Professor of the Department of Pharmacognosy with Botany and the Basics of Phytotherapy

Sergey Vasilyevich Pervushkin, Samara State Medical University

Professor of the Department of Pharmaceutical Technology with a Biotechnology Course

Nadezhda Petrovna Avvakumova, Samara State Medical University

Professor of the Department of Chemistry of the Institute of Pharmacy

References

Атлас лекарственных растений России / под ред. Сидельникова Н.И. – М.: ФГБНУ ВИЛАР, 2021. – С. 646.

Государственная Фармакопея Российской Федерации. – Пятнадцатое издание. – М.: Министерство здравоохранения РФ, 2024. https://pharmacopoeia.regmed.ru/pharmacopoeia/izdanie-15.

Государственный Реестр лекарственных средств Российской Федерации. – М.: Министерство здравоохранения РФ, 2024. / [Электронный ресурс]: https://grls.rosminzdrav.ru/Default.aspx

Зилфикаров, И.Н. Природные лекарственные препараты: химический анализ и стандартизация / И.Н. Зилфикаров // Справочное и научно-практическое издание. – М: Изд-во «СЛОН ПО», 2021. – 712 с.

Ильина, М.Б. Современные способы консервации лекарственного растительного сырья: вариабельность содержания и стабильность биологически активных веществ / М.Б. Ильина, Е.В. Сергунова, И.А. Самылина // Фармация. – 2022. – Т.71, №2. – С.17–21. DOI:10.29296/25419218-2022-02-03

Катасонов А.Б. Антоцианы для профилактики и лечения нейродегенеративных заболеваний / А.Б. Катасонов // Журнал неврологии и психиатрии им. С.С. Корсакова. – 2022. – Т.122, №4. – С. 16?22. DOI: 10.17116/jnevro202212204116

Виды рода боярышник (Crataegus L.): стандартизация и создание лекарственных препаратов: Монография / В.А. Куркин, О.Е. Правдивцева, И.Х. Шайхутдинов [и др.]. – Самара: ООО «Офорт», 2020. – 118 с.

Разработка рецептуры кекса функционального назначения с шиповником и брокколи / И.В. Мажулина, Т.Н. Тыртычная, Е.А. Андрианов, С.Н. Кривцова // Хлебопродукты. – 2017. – № 6. – С.40–42.

Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование; Семейства Hydrangeaceae – Haloragaceae. – Л.: Наука, 1987. – С.81–82.

Phenolic Content and Antioxidant Activity in Fruit of the Genus Rosa L. Antioxidants / A. Butkevi?i?t?, R. Urb?tait?, M. Liaudanskas [et al.]. – 2022. – Vol. 11, No. 5. – P.912. DOI: 10.3390/antiox11050912.

Epigallocatechin Gallate (EGCG) is the most effective cancer chemopreventive polyphenol in green tea. Nutrients / G.J. Du, Z. Zhang, X.D. Wen [et al.]. – 2012. – Vol. 4, No 11. – P.1679–1691. DOI: 10.3390/nu4111679.

Published

2025-03-31

How to Cite

Kurkin В. А., Andreev А. А., Pravdivtseva О. Е., Pervushkin С. В., and Avvakumova Н. П. “Optimization of the Method of Obtaining «Sirupus Fructus Rosae»”. Traditional Medicine, no. 1(77) 2025, Mar. 2025, pp. 11-14, doi:10.54296/18186173_2025_1_11.

Issue

Section

Naturopathy

Most read articles by the same author(s)