Optimization of the method of obtaining «Sirupus fructus Rosae»
DOI:
https://doi.org/10.54296/18186173_2025_1_11Keywords:
Rosae fructus, «Sirupus fructus Rosae», ascorbic acid, catechins, rutinAbstract
Rosae fructus are used to produce the drug «Sirupus fructus Rosae». «Sirupus fructus Rosae» contains ascorbic acid and oxidized flavonoids. In the process of obtaining of Rosae syrup, ascorbic acid is added. The quality of the obtained preparation «Sirupus fructus Rosae» is assessed by the content of ascorbic acid and catechins. It has been shown that obtaining «Sirupus fructus Rosae» based on fresh and thawed fruits does not require the addition of ascorbic acid to the finished product. At the same time, the content of catechins in syrups based on fresh fruits also meets the requirements. In order to unify the methods of analysis in rosehip fruits, in our opinion, it is advisable to determine the content of catechins, rather than oxidized flavonoids.
References
Атлас лекарственных растений России / под ред. Сидельникова Н.И. – М.: ФГБНУ ВИЛАР, 2021. – С. 646.
Государственная Фармакопея Российской Федерации. – Пятнадцатое издание. – М.: Министерство здравоохранения РФ, 2024. https://pharmacopoeia.regmed.ru/pharmacopoeia/izdanie-15.
Государственный Реестр лекарственных средств Российской Федерации. – М.: Министерство здравоохранения РФ, 2024. / [Электронный ресурс]: https://grls.rosminzdrav.ru/Default.aspx
Зилфикаров, И.Н. Природные лекарственные препараты: химический анализ и стандартизация / И.Н. Зилфикаров // Справочное и научно-практическое издание. – М: Изд-во «СЛОН ПО», 2021. – 712 с.
Ильина, М.Б. Современные способы консервации лекарственного растительного сырья: вариабельность содержания и стабильность биологически активных веществ / М.Б. Ильина, Е.В. Сергунова, И.А. Самылина // Фармация. – 2022. – Т.71, №2. – С.17–21. DOI:10.29296/25419218-2022-02-03
Катасонов А.Б. Антоцианы для профилактики и лечения нейродегенеративных заболеваний / А.Б. Катасонов // Журнал неврологии и психиатрии им. С.С. Корсакова. – 2022. – Т.122, №4. – С. 16?22. DOI: 10.17116/jnevro202212204116
Виды рода боярышник (Crataegus L.): стандартизация и создание лекарственных препаратов: Монография / В.А. Куркин, О.Е. Правдивцева, И.Х. Шайхутдинов [и др.]. – Самара: ООО «Офорт», 2020. – 118 с.
Разработка рецептуры кекса функционального назначения с шиповником и брокколи / И.В. Мажулина, Т.Н. Тыртычная, Е.А. Андрианов, С.Н. Кривцова // Хлебопродукты. – 2017. – № 6. – С.40–42.
Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование; Семейства Hydrangeaceae – Haloragaceae. – Л.: Наука, 1987. – С.81–82.
Phenolic Content and Antioxidant Activity in Fruit of the Genus Rosa L. Antioxidants / A. Butkevi?i?t?, R. Urb?tait?, M. Liaudanskas [et al.]. – 2022. – Vol. 11, No. 5. – P.912. DOI: 10.3390/antiox11050912.
Epigallocatechin Gallate (EGCG) is the most effective cancer chemopreventive polyphenol in green tea. Nutrients / G.J. Du, Z. Zhang, X.D. Wen [et al.]. – 2012. – Vol. 4, No 11. – P.1679–1691. DOI: 10.3390/nu4111679.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Reproduction of any materials without the written permission of the publisher is prohibited.
The responsibility for the accuracy of the information contained in articles and advertisements are the authors and advertisers.