Biochemical basis of treatment with kumyss
Keywords:
mare's milk, kumys, amino acids, fatty acids, vitamins, enzymes and hormonesAbstract
The aim of the study. Rationale biochemical basis of product mares milk-kumyss in medicine. Materials and methods. Analyzed the results of numerous studies on the composition of mares milk and kumys. Used the results of biochemical, immunoassay, laboratory, clinical, microbiological, analytical, statistical, biographical research methods. Results. Shown that the composition depends on the composition of kumyss mares milk. Kumyss is a rich source of amino acids, vitamins, hormones, fatty acids, enzymes that determine the therapeutic properties. Kumyss has immunomodulating, antibacterial, anti-inflammatory effect, can be used as non-drug preventive and therapeutic tool.References
1. Ахмадуллин Р.В., Гильмутдинова Л.Т., Загидуллин Ш.З. Кумысолечение больных с заболеваниями органов дыхания в условиях санатория. - Уфа, 2004. - 125 с.<BR>2. Белясова Н.А. Биохимия и молекулярная биология. - Мн.: Книжный Дом, 2004. - 416 с.<BR>3. Биохимия: учебник для ин-тов физ. культ. / Под ред. В.В. Меньшикова, Н.И. Волкова. - М.: Физкультура и спорт, 1986. - 384 с.<BR>4. Высокоочищенные омега-3 жирные кислоты как средство вторичной профилактики инфаркта миокарда. - М., 2006. - 81 с.<BR>5. Георгиева О.В., Конь И.Я. Продукты детского питания, обогащенные полиненасыщенными жирными кислотами // Вопросы детской диетологии. - 2005. - Т. 3. - № 2. - С. 88-90.<BR>6. Дуйсембаев К.И., Сеитов З.С., Хасенов А.Н., Черепанова В.П. Кумыс. - Алма-Ата: «Кайнар», 1968. - 174 с.<BR>7. Жданова Е.А. Перспективы развития кумысоделия, кумысопрофилактики и кумысолечения в Республике Башкортостан // Природные факторы здоровья, профилактики и лечения болезней: сб. докл. Респ. межвед. науч.-практ. конф. - Уфа: РИО ГУП «Иммунопрепарат», 2001. - С. 85-90.<BR>8. Кисиль Н.Н., Тер-Саркисян Э.М. Лизин - незаменимая добавка в пищу // Пищевая промышленность. - 2007. - № 11. - С. 30.<BR>9. Комарова О.Н., Конь И.Я. ?-3 полиненасыщенные жирные кислоты и их метаболиты в патогенезе, профилактике и лечении бронхиальной астмы: современные данные // Вопросы детской диетологии. - 2006. - Т. 4. - № 3. - С. 23-34.<BR>10. Коновалов К.Л., Шулбаева М.Т., Мусина О.Н. Пищевые вещества животного и растительного происхождения для здорового питания // Пищевая промышленность. - 2008. - № 8. - С. 10-12.<BR>11. Конь И.Я., Шилина Н.М., Вольфсон С.Б. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты в профилактике и лечении болезней детей и взрослых // Лечащий врач. - 2006. - № 4. - С. 55-59.<BR>12. Конь И.Я., Шилина Н.М., Вольфсон С.Б., Георгиева О.В. Использование полиненасыщенных жирных кислот в питании здоровых детей // Лечащий врач. - 2006. - № 1. - С. 42-47.<BR>13. Коровина Н.А., Захарова И.Н. Искусственное вскармливание детей первого года жизни // Лечащий врач. - 2007. - № 3. - С. 58-64.<BR>14. Кравченко Э.Ф., Свириденко Ю.Я., Плисов Н.В. Состав и некоторые функциональные свойства белков молока // Молочная промышленность. - 2005. - № 11. - С. 42-44.<BR>15. Кудряшева А.А., Оникиенко Е.В., Гусова Р.С. Сравнительная характеристика аминокислотного состава белковых ресурсов // Пищевая промышленность. - 2007. - № 10. - С. 72-73.<BR>16. Пустовалова Л.М. Основы биохимии для медицинских колледжей. - Ростов н/Д.: Феникс, 2003. - 448 с.<BR>17. Реабилитация и комплексное лечение больных в кумысолечебном санатории «Юматово» / Под ред. Л.Т. Гильмутдиновой. - Уфа-Юматово, 2004. - 162 с.<BR>18. Рогов И.А., Антипова Л.В., Дунченко Н.И., Жеребцов Н.А. Химия пищи. Белки: структура, функции, роль в питании. - М.: Колос, 2000. - Кн. 1. - 384 с.<BR>19. Скальный А.В. Микроэлементы для вашего здоровья. - М.: Издательский дом «ОНИКС 21 век», 2004. - 320 с.<BR>20. Скворцова В.А., Боровик Т.Э., Яцык Г.В., Грибакин С.Г., Андреева А.В., Лукоянова О.Л., Чумбадзе Т.Р. Вскармливание недоношенных детей // Лечащий врач. - 2006. - № 2. - С. 64-68.<BR>21. Суржик А.В., Скворцова В.А., Боровик Т.Э., Яцык Г.В., Лукоянова О.Л., Андреева А.В. Современные представления о функциях жирных кислот и их влиянии на раннее психомоторное развитие детей // Вопросы детской диетологии. - 2005. - Т. 3. - № 4. - С. 20-28.<BR>22. Тюкавкина Н.А., Бауков Ю.И. Биоорганическая химия. - М.: Медицина, 1991. - 528 с.<BR>23. Шамаев А.Г. Кумыс. - Уфа: Китап, 2007. - 312 с.<BR>
Downloads
Published
2010-12-30
How to Cite
Гильмутдинова, Л. Т., Р. Р. Кудаярова, Л. Т. Габделхакова, and К. С. Ямалетдинов. “Biochemical Basis of Treatment With Kumyss”. Traditional Medicine, no. 4(23) 2010, Dec. 2010, pp. 41-46, http://www.tradmed.ru/index.php/tm/article/view/212.
Issue
Section
Naturopathy
License
Reproduction of any materials without the written permission of the publisher is prohibited.
The responsibility for the accuracy of the information contained in articles and advertisements are the authors and advertisers.