Amino acid composition of mugwort herb (Artemisia vulgaris L.), grown in Russia and China

Authors

  • Т. Л. Киселева RAMS Institute of nutrition; Scientific-research center of the «Professional Association of Naturotherapists» (Moscow, Russia)
  • Годун Люй RAMS Institute of nutrition; Scientific-research center of the «Professional Association of Naturotherapists» (Moscow, Russia)
  • А. В. Чаузова RAMS Institute of nutrition; Scientific-research center of the «Professional Association of Naturotherapists» (Moscow, Russia)

Keywords:

Artemisia vulgaris L

Abstract

The Thin-Layer Chromatography (TLC) technique for amino acid analysis of Mugwort herb (Artemisia vulgaris L.) was developed. Then we conducted a comparative chromatographic analysis of amino acid composition of different sorts of extracts of the Mugwort herb (infusion, tincture at 70% alcohol, hydro-alcoholic extracts - 40%, 60 %, 70%, 90%) with the developed method. By using standard solutions of the amino acid samples we have discovered Arginine, Histidine, Asparagine, Proline, Lysine, Alanine, Aspartic acid, Methionine in Mugwort herb tincture (flora China), and Arginine, Aistidine, Asparagine, Proline, Lysine in Mugwort herb tincture (flora Russia). And we have discovered Arginine, Histidine, Asparagine, Lysine, Aspartic acid in Mugwort herb infusion (flora Russia and China).

Author Biographies

Т. Л. Киселева, RAMS Institute of nutrition; Scientific-research center of the «Professional Association of Naturotherapists» (Moscow, Russia)

T.L. Kiseleva

Годун Люй, RAMS Institute of nutrition; Scientific-research center of the «Professional Association of Naturotherapists» (Moscow, Russia)

Guodong Lu

А. В. Чаузова, RAMS Institute of nutrition; Scientific-research center of the «Professional Association of Naturotherapists» (Moscow, Russia)

A.V. Chauzova

References

1. Алековский И.Б., Бардин И.И., Булатов М.И. Физико-химические методы анализа. Практическое руководство. - Л.: Химия, 2001. - С.376.<BR>2. Бондаренко Б.Н. Количественное определение аминокислот при хроматографии в тонком слое// Лаб. дело. - 1984. - № 2. - С.118-120.<BR>3. Граник В.Г. Метаболизм L-аргинина (обзор)// Хим.-фарм. журн. - 2003. - Т. 37.- № 3. - С.3-20.<BR>4. Изучение аминокислотной фракции экстракта мумие сухого/ Т.Л. Киселева, Л.Н. Фролова, Л.А. Баратова и др.// Хим.-фарм. журн. - 1998. - Т. 32. - № 2. - С.47-51.<BR>5. Изучение компонентного состава аминокислот в гомеопатических матричных настойках арники горной/ Е.И. Яковлева, З.П. Костенникова, Л.А. Баратова и др.// Фармация. - 2002. - Т. 52. - № 5. - С.11-14.<BR>6. Шаршунова М., Шварц В., Михалец Ч. Тонкослойная хроматография в фармации и клинической биохимии. - Т. 2. - М., 1980. - С.379-382.<BR>

Published

2014-03-30

How to Cite

Киселева, Т. Л., Г. Люй, and А. В. Чаузова. “Amino Acid Composition of Mugwort Herb (Artemisia Vulgaris L.), Grown in Russia and China”. Traditional Medicine, no. 1(36) 2014, Mar. 2014, pp. 49-52, http://www.tradmed.ru/index.php/tm/article/view/392.

Issue

Section

Naturopathy

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>